Rodinné vinařství Veverka v obci Moravský Žižkov na jihu Moravy založil otec Stanislav se synem Jakubem. Počátky datujeme do roku 1992, kdy jsme opět po desetiletích odmlky začali hospodařit na rodné půdě. Rozvíjíme dále vrozenou lásku k vínu spojenou s úctou k rodné půdě, výrobu kvalitního vína zakládáme v první řadě na poctivé práci vevinohradě, jak nás učili naši předkové, a inspirujeme se technikou i informacemi moderní vinařské vědy. Nabízíme vína specifických kvalit a nově i ubytování v našem penzionu, kde pořádáme řízené degustace vína s odborným výkladem.
VINOHRAD
Moravský Žižkov náleží k vinařské oblasti Morava, podoblasti Velkopavlovické, jejíž půdy ve viničních tratích jsou proslulé svou prvotřídní bonitou. Z rovinaté krajiny vystupují viniční trati vesměs orientované na jih a jihovýchod. Naše rodina obhospodařuje v obci Moravský Žižkov cca 5,5 hektarů vlastních vinic v tratích Slovenské, Stará hora a nově jsou v plánu výsadby v trati Sahary.
VÍNO
Veškerá naše vína vyrábíme výhradně z hroznů vypěstovaných v rodinných vinohradech.
• Z bílých odrůd pěstujeme Veltlínské zelené, Ryzlink vlašský, Müller Thurgau, Pálavu, Sauvignon, Aurelius, Ryzlink rýnský, Tramín červený, Rulandské bílé a Rulandské šedé.
• Z červených odrůd oblíbený Modrý Portugal, Frankovku, Zweigeltrebe. V nově vysazených vinicích plodí i další červené odrůdy – Alibernet a Rulandské modré.
• Vína typu rosé vyrábíme výhradně z odrůdy Zweigeltrebe a Rulandské modré.
Rodinné vinařství Veverka se specializuje na výrobu vín, která jsou v optimální kondici plněna do lahví. Součástí zrání červených vín určených pro lahvování je ležení v dubových a akátových sudech, kde víno přijímá přirozenou mikrooxidaci, která napomáhá kladnému vývoji vína. Velkou část našich vín prodáváme přímo „ze sklepa“, další pak dodáváme klientům do gastronomických zařízení či vinoték.
Kvalitní technika spojující nejnovější i tradiční výrobní postupy a přísně redukovaná produkce hroznů nám poskytuje velmi dobrý základ surovin pro výrobu vína. Moderní technologie usnadňuje šetrné zpracování hroznů při jejich minimálním mechanickém namáhání. Při výrobě bílých a růžových vín používáme technologii řízeného kvašení, červená vína jsou produkována ve vinifikátorech skrápěných sprchou. Díky následnému uskladnění vín v nerezových tancích a dřevěných sudech, díky šetrnému zpracování a profesionálnímu přístupu při výrobě dosahují naše vína těch nejvyšších kvalit.